1. Hafta Hamilelik
1. Hafta Hamilelik
Doğanın ve çoğalmanın mucizelerinden biri olan üreme bütün canlılar için eşsiz bir deneyimdir. Her canlıda üreme süreci farklılık gösterdiği gibi insanlarda gerçekleşen hamilelik süresi ise 40 haftadan oluşmaktadır. 9 ay 10 gün süren bu mucizevi dönem kadınlar için uhrevi bir etkiye sahiptir. Bekleyişin en sabırsız en güzel aylarını geçirdikleri bu dönemde hassas ve mutludurlar.
Gebeliğin başlangıcı olan ilk haftalar henüz kadının hamileliğinden haberdar olmadığı ve belirtilerini hissetmeye başlamadığı süredir. Bilinçli bir hamilelik olmadığı sürece anne adayları gebe kaldıkları günü tahmin etmekte zorlanırlar. Tıbbi anlamda bakıldığında doktorlar gebeliğin başlangıcı için son adet tarihinin başlangıcını alarak tahmini bir hesaplama yaparlar. Anne adayına yapılan hamilelik testinin devamında ve doğum aşamasında da bu tarih ele alınarak tahmini doğum tarihini üç aşağı beş yukarı ayarlayabilirler.
Anne adayının her hangi bir sağlık sorunu yok ise ve üreme döngüsü rutin şekilde ilerliyor ise hamileliğin başlangıç tarihi ovulasyonun en yoğun olduğu adetin 14. günü olarak kabul görülür. Tabi ki bu görüş her kadın için genel olarak alınamaz çünkü her kadının vücut değerleri, üreme yeteneği ve sağlık düzeyi farklılık göstermektedir.
Gebelik süreci halk tarafından ay olarak hesaplanmasına rağmen tıbbi olarak haftalık hesaplanmaktadır. Hamileliği 40 haftalık bir süreç olarak görmek daha doğru bir yaklaşımdır. Hamileliğin başlangıcı olan ilk 3 ay, 1. trimester olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde fetüsün organları gelişmeye devam ederken anne adayının vücudunun hamileliğe adapte olduğu süredir.
Yumurtlamanın gerçekleştiği 14. günde kadının sağ ve sol fallop tüpüne atılan yumurta hücresi bu hafta içinde bölünerek olgunlaşma evresine başlar. Fallop tüpleri rahmin sağında ve solunda yer alan kanallardır, bebek buraya tutunarak gelişim gösterir.
Yumurtlama olayını kontrol eden Hipolatamus bölgesi kadının beyninin kontrolündedir. Hipolatamustan giden hipofiz bezine giden mesajla folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanır. Folikül salgılanımı gerçekleştiğinde ve tamamlandığında astrojen hormonu salgılanarak folikül çatlamasına sebep olur. Folikül çatladığında yumurta hücresi serbest kalır.
Hamileliğin ilk haftasında yaşanan değişiklikler
- Kanınızda dolaşan östrojen ve progestin miktarında artış görünür.
- Folikülden dışarı çıkan yumurtanız ilerleyerek fallop tüpüne yerleşti
- Döllenmiş yumurta olan zigot 3-4 gün içinde 16 özdeş hücreye bölünerek rahminizde oluşan verimli katmana yerleşecek.
- Bu süreçte bölünmeye devam ederek büyüyen bebeğiniz tıbbi olarak blastosist adı verdikleri hücre topuna benzeyecek.
- Bu süreçte bebeğinizin gelişiminin iyi bir şekilde tamamlanabilmesi için hamile kalmayı düşündüğünüz andan itibaren alkol, sigara ve ilaç kullanmayı kesmelisiniz.