12. Hafta Hamilelik
12. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz geçen her süreyle biraz daha büyüyor, 12. haftaya ulaşmanız ile birlikte şu anki uzunluğu 6 cm ve bir mürdüm eriği büyüklüğünde. Gözleri olması gereken yeri aldı ve yüzü şekillenmeye başladı. İlk saçları çıkmaya başlarken, tırnak yataklarından tırnakları bile çıkmaya başladı. Dünyaya gelen çoğu bebek tırnaklı doğar ve kısa zaman içinde kesilmesi gerekir. Aksi takdirde o küçük tırnaklarıyla yüzlerini çizmeleri olağandır.
Doğduktan 4-6 ay sonra çıkacak olan 20 süt dişi tomurcuğu diş etlerinde oluşmayı sürdürüyor.
Kulakları şekillenmeye başlayan bebeğinizin doğduktan hemen sonra kullanılacak şekilde ses telleri olması gereken yerde tamamlandı. Geçen hafta bazı motor refleksleri yerine getirmeye başlayan bebeğiniz, uyanık olduğunda parmağını bile emebiliyor.
Karnınızın içinde hareket etmeye ve tekme atmaya devam eden bebeğinizin sindirim sistemi gelişmeye devam ediyor. Doğumun gerçekleşmesi sonrasından yediklerini sindiren bağırsaklar dışarıya atmak için kullanacak.
Bebeğinizin gelişimi tamamlanmak üzere, bundan sonraki evre olgunlaşma süresi olacak. Olgunlaşma evresi ise 28 hafta boyunca sürecek ve devamında doğum süreci başlayacak.
Bu haftalık doğum öncesi kontrolünde bebeğinizin güçlü kalp atışlarını duyabileceksiniz. Vücudunda oluşan kemik ilikleri doğum sonrasınsa onu koruyacak olan akyuvarları üretmekle çok fazla meşgul.
Bu hafta oluşan göz kapakları ilk 3 ayın sonuna kadar yapışık vaziyette kalacaklar.
12. Haftalık Hamile Anne adayının belirtileri;
Karnınız belirginleşmeye başladı ve hamile giysileri giymeye başladınız. Mide bulantılarınız neredeyse bitmek üzere, ancak mide yanması – ekşimesi çekmeye devam ediyorsunuz. Mide ekşimesini azaltmak için gün içinde aldığınız sıvıları yemekle birlikte almak yerine yemek aralarında tüketin. Küçük lokmalar halinde yemeğinizi yerken iyice çiğneyin.
İştahınız geri geldiğinden beri iki kişilik yediğinizi düşünebilirsiniz, bu doğru bir tanım değildir. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenmek zorundasınız.
Henüz bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için erken, üreme organları henüz gelişimini tamamıyla tamamlamış değil. Biraz daha sabretmeniz gerekecek.
Vücudunuz bebeğinizi beslemek için kan hacmini çoğalttı bu yüzden diş etleriniz hassastır dişlerinizi fırçalarken kanla karşılaşabilirsiniz.