7. Hafta Hamilelik
7. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz giderek büyüyor 7. haftaya geldiğiniz için şu an hamileliğinizin 2. ayındasınız. Bu güzel haberi sevdiklerinizle paylaşma vaktin geldi de geçiyor, çünkü yakın bir zaman sonra karnınız büyümeye başlayacak. Normal standartlarda bebeğinizin ortalama boyutu 12 mm’e ulaşmış durumda. Vücuduna oranla bakıldığında kafası daha hızlı gelişmekte, bunun nedeni beyninin hızla gelişmesinden kaynaklanıyor. Dakikada 100 hücre hızıyla yeni beyin hücreleri meydana geliyor.
Şu an bebeğinizin ciğerinin olduğu yerde solunum yolları oluşmak üzere, sindirim ve solunum aktiviteleri ortaya çıkıyor. Bebeğiniz ilk döllenip zigotu oluşturduğu andan bu yana 10.000 kat daha büyük durumda.
Bebeğinizin bu hafta içinde dili ve ağzı şekillenecek, bununla birlikte el, ayak, omuz, dizleri de şekillenme düzeyinde.
Boşaltım sistemi ve idrar atımını sağlayan böbrekleri kalıcı şekilde yerleşecek. Bu güne değin bebeğiniz 3 kez böbrek atımı gerçekleştirdi. Neredeyse bir hafta içerisinde idrar üretmeye başlayacak olan bebeğiniz içinde bulunduğu amniyotik sıvının içine boşaltılacak. Kulağa kötü gibi geliyor ama bu sıvıyı bebeğiniz tüketecek ve tekrardan idrar olarak dışarı atacak.
Bu haftadan itibaren tam bir bebek gibi görünmeye başladı, elleri ve ayakları perdeli şekilde palete benziyor. Kaslar ve lifler yeni yeni oluşmaya başladığı için kafatası hala şeffaf renkte.
Bazı anne adayları ultrason muayenelerinde bebeğinin kalp atışlarını 7. haftada duymaya başlıyor, duymasanız bile 10. haftaya ulaştığınızda kesin olarak kalp sesini duyacaksınız.
7. Haftalık Hamilelikte Annedeki Belirtiler
Rahminiz şu anda hamile kalmadan önceki durumundan 5 kat daha büyük. Yemek kokuları midenizi kaldırıp kusmanıza neden olmaya devam ediyor olabilir, sabah bulantılarınız henüz sona ermeyecek. Çoğunlukla ilk 3 aylık hamilelik sürecinde mide bulantısı çeken kadınlar 14-18. haftalara girdiklerinde mide bulantıları yok denecek seviyeye düşer.
Rahiminizde oluşan baskı nedeniyle sık sık tuvalet ihtiyacını gidermek zorunda kalacaksınız. Vücudunuzdaki kan hacmi yükselecek. Bağışıklık sisteminiz bebeği kabullenip korumaya odaklandığı için taze ve sağlıklı şeyler yemeye özen göstermelisiniz.
Az pişmiş balık, et, tavuk ve deniz ürünlerinden uzak durarak, iyice piştiğinden emin olarak tüketmelisiniz.
İyot takviyesi yapmanız gereken bir zamandasınız, yemeklerinize normal tuz yerine iyotlu tuz ekleyin.
Mide kaynaması yada yanması şeklinde sizi rahatsız eden ağrılar hissedebilirsiniz.
Not: Verdiğimiz bebek gelişimi ve anne belirtileri genel bilgilerdir. Her hamilelikte farklı ve ya sadece bir kaçı yaşanabilir.