Doğum Kontrol Yöntemleri ve Çeşitleri
Doğum Kontrol Yöntemleri ve Çeşitleri
Kendini çocuk sahibi olmaya hazır hissetmeyen yetişkinler bilinçli istenmeyen hamilelikten korunabilir. Hamilelikten korunmak için mutlaka doğum kontrol yöntemlerine başvurmak gerekir. Kulaktan dolma bilgiler hamileliği önleyemediği gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına da neden olabilir. Cinseli ilişkiye giren kadınların %80’i bir sene içinde hamile kalabilmektedir. Bunun önüne geçmek isteyen çiftler, kendilerine en uygun doğum kontrol yöntemlerinden birini seçmelidir. Kişi kendisine uygun doğum kontrol yöntemini kadın doğum uzmanının yardımıyla seçebilir.
Doğum Kontrol Hapları
Doktor kontrolünde kullanılan haplar düzenli olarak alınmalıdır. Adet gördükten sonra ilk ve 21 gün boyunca her gün 1 tane alınması gerekir. Güvenli ve etkili bir yoldur, ancak cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar için koruma sağlamaz.
Koruyucu İğneler (Mesigyna-Depo provera)
Mesigyna iğneleri ayda bir kez yapılarak koruma sağlarken, depo provera iğneleri 3 ayda bir yapılmaktadır. %99 oranında koruma sağlayan iğneler emziren anneler için uygun değildir.
Deri altı implant (İmplanon)
Döllenmeyi ve yumurtlamayı önleyen implantlar deri altına yerleştirilir. Kolun iç tarafına uygulanan implantlar yaklaşık 4 cm boyundadır. Etki süreleri ise 3-4 yıldır.
Rahim içi araç (Sprial)
Rahimin içine yerleştirilen T şeklindeki araç, spermlerin rahim içine ulaşmasını engeller. 2-3 cm boyunca olan sprial ancak kadın doğum uzmanları tarafından yerleştirilip çıkartılabilir.
Tüplerin bağlanması (Tüp ligasyonu)
Kadınların doğurganlığını engelleyen bu yöntem geri dönüşü zor bir işlemdir. Adet düzeni ve cinsel hayatı etkilemez. Tüplerin bağlanması sonucunda sperm ve kadının yumurtaları birleşmez. Kadının yumurtalıkları cerrahi işlemle bağlanmaktadır.