Hamilelikte 4D Ultrason Nedir?
Hamilelikte 4D Ultrason Nedir?
Hamilelikte 4D ultrason, anne ve baba adaylarının doğumdan sonra da bebeklerinin nasıl olacaklarını bilecekleri yeni bir teknolojidir. Aslında bu teknoloji ultrasonografi’nin gelişmiş halidir.
Bebeğin hareketleri ve davranışları, anne karnında 4D ultrason tekniği ile görülebilir. Ayrıca bu teknik renkli olarak da kullanılabilmektedir.
Aslında yeni bir teknoloji olmadığını belirtelim. Yalnızca ülkemizde kısa bir zaman aralığında kullanılmaya başlandı. Daha doğrusu birçok anne ve baba adayı tarafından yeni bilinen bir teknoloji.
Avrupa ülkelerinde ise bu teknik uzun zamandan bu yana kullanılıyor. Hatta birçok durumda zorunlu olarak kullanıldığını da söyleyebiliriz.
4D Ultrason Neden Yapılır?
Gebelikte jinekologlar tarafından tavsiye de edilen 4D ultrason aşağıdaki nedenlerden dolayı yapılır:
• Hamileliği riske giren kadınlar için doktor tarafından 4D ultrason yapılmasına karar verilebilir.
• Önlem amaçlı yapılması istenebilir.
• Anne ve baba adayları tarafından talep edilebilir.
• Fetal anormallik durumlarında istenebilir.
• Rahimde meydana gelebilecek anormallikler durumunda, sonuçtan emin olmak için yapılır.
• Tekrarlayan düşükler risk taşıdığı için yeni bir doğumda süreci kontrol almak amacıyla yapılması gerekebilir.
4D Ultrason Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?
4D ultrason en erken hamileliğin 13. Haftasında yapılabilir. ancak daha iyi bir görüntüleme elde edilmesi ve sonucun kesin olması açısından hamileliğin 20-26. Haftalarında yapılması daha uygundur.
Hamileliğin 32. Haftasında bebek pelvise doğru inmiş olur ve oldukça hareketlidir. Bu dönemde yapılacak olan görüntüleme bu yüzden sağlıklı sonuç vermeyebilir. Bazı özel kliniklerde 35. Haftaya kadar başarılı görüntüleme çalışmaları yapılabilse de sonuçlar kesin olarak doğru çıkmayabilir.
4D Ultrason Görüntüleri Kesin midir?
Aslında bu soruyu görüntülemenin yapılacağı döneme göre değerlendirmek daha doğru olacaktır.
12 ve 14. Haftalarda yapılan görüntülemeler genelde bebeğin cinsiyetini belirlemek için yapılır. Bu dönemlerde bebeğin boyutları çok küçük olduğundan, yanılma payı daha yüksektir.
14-15. haftalarda bebeğin gelişimi daha net bir şekilde görülebilir. Ayrıca bebeğin cinsiyetinin ayrımının yapıldığı en iyi zamandır.
16 ve 21. Haftalarda neredeyse görüntülemede %100 başarı elde edilir. Birçok doktor tarafından bu dönemlerde görüntülemenin yapılması önerilir.
22 ve 27. Haftalarda ise görüntüleme orta bölümden yukarıya doğru yapılır. Böylece bebeğin yüz hatları net bir şekilde görülebilir.
Ayrıntılı Ultrason Randevusu Nasıl Alınır?
Ayrıntılı ultrason randevusu alabilmek için doktorunuza başvurmanız gerekir. Genelde 18. Haftadan sonra randevu alınması daha sağlıklı olacaktır. devlet ya da özel hastanelerden ultrason randevusu alabilirsiniz. Ancak özel hastanelerde özellikle 4D ultrason işleminin pahalı olduğunu da belirtelim.
Birçok anne ve baba adayı, gebelikte ayrıntılı ultrason şart mı sorusunu sormaktadır. Eğer doktorunuz 4D ultrason işleminin gerekli olduğunu söylüyorsa, kesinlikle yaptırmalısınız. Bazı doktorlar tercihi anne ve baba adaylarına bırakmaktadır. Bunun nedeni ise bebek cinsiyetinin doğduktan sonra bilinmesinin anne ve baba adayları tarafından istenmesidir.
Ancak bebeğin sağlığı ile ilgili doktorunuzun endişeleri varsa, kesinlikle ayrıntılı ultrason yapmak isteyecektir.