Anne Olmak İçin En İdeal Yaş Kaç?
Anne Olmak İçin En İdeal Yaş Kaç?
Bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarının anne olmak için ideal yaş hakkında bazı bilgilere sahip olması gerekir.
Anne olmak için ideal yaş aralığı genel olarak 25-30’dur. Ancak yaşanılan bölgeye, tüketilen gıdaya ve yaşam biçimine göre bu yaş aralığında farklılıklar olabilir. Aslında yukarıda belirttiğimiz yaş aralığı bir kadının en üretken olduğu zaman dilimidir.
Erkeklerde de ise sperm üretkenliği 50’li yaşlardan sonra hızla kaybolur. Yani erkekler için de çocuk yapma yaşı genel olarak 50’li yaşlarda sona erer diyebiliriz.
Tabi ki hem kadınlar, hem de erkekler için istisnai durumlar vardır. Yani dünya genelinde belirttiğimiz yaş aralığından daha erken ya da daha geç zamanlarda çocuğu olan çiftler de vardır.
Kadınlarda ise 40 yaşında sonra yumurtalıklar artık yenilenmez hale gelir. Bu dönemden sonra menopoz dediğimiz durum yaşanır.
25-30’lu yaşlarda kadınlar daha sağlıklı doğum yaparlar ve üzerine düşen sorumlulukları daha rahat yerine getirir. Tabi ki bu durumun istisnaları da olabilir. Mesela ciddi bir rahatsızlık sonucunda, doğuma engel bir durum meydana gelmiş olabilir.
Erken Yaşta Yapılan Doğum Sakıncalı mıdır?
Genelleme yapacak olursak erken yaşlarda doğum yapmak bir kadın için oldukça sakıncalıdır. Fiziksel ve ruhsal olarak bir kadın en erken 18 yaşında anne olabilir. Bu yaştan önce doğum yapması hem ruhen, hem de bedenen sakıncalıdır.
En iyi ihtimal düşük olayı meydana gelebilir. En kötü ihtimalle ise yapılan doğum ölümle sonuçlanabilir. Tabi ki işin bir de psikolojik boyutu vardır. Yapılan araştırmalar erken yaşta hamile kalan kadınların, psikolojik olarak sağlıklarını da yitirdiklerini ortaya koyuyor.
Her ne kadar bu durum erkekler için de geçerli olsa da kadınların daha çok etkilendiğini söyleyebiliriz.
Yaşlara Göre Doğum Oranları
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda doğurganlık oranı 33 yaşından sonra hızla düşmeye devam ediyor. 30 yaşındaki bir kadının her ay hamile kalma oranı %20 oranında azalıyor. 38 yaşında ise hamile kaldıktan sonra canlı doğum oranı %50 oranında azalıyor. 40 yaşına gelen bir kadın için hamile kalma ve canlı doğum yapma oranı %75 azalıyor.
Yumurtalık Yaşı Nedir?
Doğurganlık aralığının dışında anne olmak isteyen kadınlara bir takım testler yapılır. Bu testlerden bir tanesi de yumurtalık yaşı testidir. Çünkü bazı durumlarda takvim yaşı ile yumurtalık yaşı birbirine uymayabilir. Anne olmak isteyen kadınlara kadın doğum uzmanları tarafından yapılan bu test sonuçlarına göre, anne olabilirsin ya da olamayabilirsin denilmektedir.
Bu yüzden çiftlerin çocuk düşünmeden önce mutlaka bu testi yaptırmaları gerekiyor.
Yumurtalık yaşı; FSH, E2, AMH ve İNHİBİN-B olarak adlandırılan testler sonucunda tespit ediliyor. Bu testlerde yumurtalıkların tek doz ilaç kürüne verdikleri tepki ölçülüyor.
40 Yaşından Sonra Doğum Yapmak Riskli midir?
Genel olarak kadınlar 40 yaşına geldiklerinde üreme organlarını kaybederler. Yani artık adet döngüleri son bulmuştur ve yumurtalıkları işlevini yitirmiştir. 40 yaş doğum yapmak olayı nadiren görülür.
38 yaşında anne olmak isteyenlerin ise daha az da olsa risk grubunda yer aldıklarını söyleyebiliriz.