Aşılama (İnseminasyon) Nedir?
Aşılama (İnseminasyon) Nedir?
Cinsel ilişkiye girerek doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları yardımcı üreme yöntemlerinden biri de Aşılama işlemidir. Çiftler doktora başvurduklarında 1 yıl içinde doğal yollarla düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen bebek sahibi olamadıkları kesinleştiğinde infertilite teşhisi koyulmaktadır. Teşhis sonrasında çiftlere birinci basamak tetkikler yapılır.
Bu tetkiklerin yapılış amacı infertilitenin nedenlerini araştırıp belirlemektir. Anne adayına öncelikle jinekolojik muayene yapılarak yumurtalık tüplerinin kapalı olup olmadığına bakılırken devamında ultrsonografi tetkiklikleri yapılır.
Erkeğe semen analizi yapılarak spermlerin kalitesine, üretimine ve sayısına bakılmaktadır. Test, tahlil ve tetkiklerin ardından infertiliteye sebep olan neden bulunduğunda tedavi buna göre şekillenmektedir. Bazı durumlarda tetkiklere bakıldığında kısırlığın nedeni bulunamayabilir, buna nedeni bilinmeyen kısırlık denilir.
Tetkikler sonucunda kısırlığın nedeni sperm doygunluğu, diyarbakır hareketliliği ve değerlerin düşük olması belirlenirse gebeliğin meydana gelmesi için aşılama yöntemi denenmektedir.
Aşılama (İnseminasyon) ve Kısırlık
Aşılama ( İnseminasyon): kısırlık tedavisinde ofis sıklıkla kullanılan aşılama yönteminde erkeğin hareketlilik ve olgunluk seviyesinin altında kalan, yetersiz spermlerin laboratuvar ortamında yıkanması ve steril özel bir enjektör ile rahim içine yerleştirilme uygulamasıdır. Aşılama tedavisi tamamen doğal bir yöntemdir. Kadının yumurtanın döllenme konusunda en uygun olduğu dönemde erkeğin sperminin 2 saatlik bir hazırlık sonrasında konsantre hale getirilen spermlerin ince bir kateter ile rahme bırakılmasıdır. Kadın bu uygulama sırasında ağrı sızı duymamaktadır.
Aşılama işlemenin yapılabilmesi için kadının tüplerinin açık olması gerekmektedir. En azından bir tüpün açık olması istenmektedir. Kadın ve erkekte sperm ve yumurta üretiminin devam etmesi gerekmektedir.
Aşılama işlemi toplamda 15 gün sürer. Bu süreçte erkeğin aşılama günü gelip sperm örneği vermesi beklenir. Kadının ise 2-3 defa ultrasonografi takibi yapılır ve son olarak aşılama işlemi için çağrılır.
Aşılama işlemi toplamda 3 defa uygulanabilmektedir. Her defasında işlemin gebelik elde etme oranı %10-15 oranındadır. 3 denemenin ardından hala gebelik gerçekleşmediyse direk olarak tüp bebek uygulamasına geçilmektedir.