Bebek Cinsiyeti Nasıl Belli Olur?
Bebek Cinsiyet Tahmini Nasıl Yapılır?
Cinsiyet tahmini, hastane ve klinikte yapılan bazı testlerle anne adaylarına bildirilir. Ancak bazı belirtilerin takip edilmesi ve yorumlanmasıyla da, bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir. Tabi ki bu tür yöntemlerin çok da güvenilir olmadığını belirtelim.
Doktorlar tarafından yapılan testler genelde, hamileliğin belirli bir döneminde gerçekleştirilir.
Erkek Bebek Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Belli Olur?
Kesin cinsiyet tahmini Ultrason adı verilen yöntemle yapılır. Gebeliğin 4. Ayından itibaren Ultrasonla bebeğin cinsiyeti belirlenir. Bazı durumlarda 13 ya da 14. Haftalarda bebeğin cinsiyeti ortaya çıkar. 16. Haftada da bebeğin cinsiyetinin ortaya çıktığı durumlar gözlemlenmiştir.
Kesin Cinsiyet Tahmini Yapılabilir mi?
Doğum hastanelerinde ya da kliniklerde yapılan tetkikler sonucunda kesin cinsiyet tahmini yapılabilir. Gözlem ve tecrübelere dayanarak yapılan bazı çalışmalarda da cinsiyet tahmini doğru çıkabilmiştir.
Hamilelikte Cinsiyet Belirtileri
Daha önceki tecrübelerden yararlanılarak, hamilelikte cinsiyet belirtileri yorumlanabilir ve cinsiyet tahmini yapılabilir. Ancak şunu söyleyelim, aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız belirtilere bakarak, kesin bir cinsiyet tahmini yapılamayabilir.
Hamilelikte cinsiyet belirtileri aşağıda sıralanmıştır:
• Karın bölgesi alçak ise bebeğin cinsiyeti erkek, yüksek ise kız olabilir.
• Anne adaylarının gözlerinde ve yüzünde normalden fazla şişlik varsa, bebeğin cinsiyeti kız olabilir.
• Hamilelik boyunca aşırı tuzlu yiyeceklere aş eriyorsanız bebek erkek, tatlı yiyeceklere aş eriyorsanız, bebek kız olabilir.
• Sabah bulantıları diğerlerinden çok olan anne adaylarının kız bebek dünyaya getirebileceği söylenir. Aslında bu olgu, bilimsel araştırmalara da konu olmuştur ve yüksek oranda doğru olabileceği belirtilmiştir.
• Gebe kadınların ruh hali de bebeğin cinsiyetini belirleyen faktörlerden olabilir. Mesela gebelik boyunca ruh hali kötü olan kadınların kız bebek, iyi olan kadınların ise erkek bebek doğuracağına inanılır.
• Bazı hamile kadınlarda göbek deliğinden başlayan siyah bir çizgi söz konusu ise bebeğin cinsiyeti yüksek ihtimalle erkektir. Siyah çizgi göbek deliğinin altında ise kızdır.
• Eğer anne adayları yalnızca göbek kısmından kilo almışsa bebek erkek, vücudun her yerinden kilo almışsa bebek kız olacak demektir.
• Hamilelik boyunca anne adayların ayakları soğuksa erkek bebek, sıcaksa kız bebek taşıdıklarına inanılır.
• Sağ göğüs soldan daha büyükse bebeğin cinsiyeti erkektir. Tersi durumda ise bebeğin cinsiyeti kızdır.
• Bir iddiaya göre parlak idrar bebeğin kız olacağına, açık idrar ise erkek olacağına işaretmiş. Tabi ki bu bir iddia
Anne Karnında 2 Aylık Bebek Cinsiyeti
Anne karnında 2 aylık bebek cinsiyeti belirlenmesi yeni geliştirilen bir test sayesinde mümkündür. Amerika Birleşik Devletlerinde geliştirilen ve “Cinsiyet belirleme testi (Intelligender Boy or Girl)” adı verilen test, bebeğin 10. Haftasında da cinsiyetinin belirlenmesini sağlıyor.
Doktorun vereceği bilgilere göre test evde de anne adayları tarafından uygulanabiliyor. Bu test ile 10 dakika da bebeğin cinsiyeti öğrenilebiliyor. Bu testin Amerika’da, 2006 yılından bu yana kullanıldığı belirtiliyor.
Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme
Gerek 9 haftalık bebek cinsiyeti, gerekse 14 haftalık bebek cinsiyeti olsun, cinsiyet belirleme de adet günleri esas alınabilir. Ancak kesin cinsiyet belirleme yöntemi değildir.
Adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme durumunda, cinsel ilişkiye girme durumuna bakılır. Eğer adet gününden 3 ya da daha fazla gün önce ilişkiye girilmişse kız olma ihtimali daha fazladır.
Adet gününe yakın bir zamanda ilişkiye girilmesi durumunda, bebeğin cinsiyetinin erkek olması yüksek ihtimaldir.
Yüzde Yüz Cinsiyet Belirleme Yapılabilir mi?
Tıp bilimindeki gelişmelere bağlı olarak yüzde yüz cinsiyet belirleme yöntemleri denenmiş, bu yöntemlerden birçoğu başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bilgi olması amacıyla, aşağıda bu yöntemlerin yalnızca adını vereceğiz. Ancak son dönemlerde tıp dünyasında konuşulan yöntem hakkında biraz detaylı bilgi vereceğiz.
Cinsiyet belirleme olarak kullanılan yöntemler, aşağıda sıralanmıştır:
• Shettles,
• Whelan,
• Babychoice,
• Ericsson,
• Microsort ve
• PGT Yöntemi
Bu yöntemler arasında yüzde yüz doğruya yakın sonuç veren PGT (Preimplantasyon-Yerleştirme Öncesi-Genetik Tanı) yöntemidir.
Bu yöntemde, tüp bebek yönteminde olduğu gibi bazı ilaçlara kadın yumurtalıkları uyarılır. Böylece aynı adet döngüsünde rahimde çok fazla sayıda yumurta üretilmesi sağlanır. Bir süre sonra olgunlaşan yumurtalar, iğne yardımıyla kadın doğum uzmanları tarafından toplanır. Erkeklerden alınan spermler kullanılarak, toplanan yumurtaların, laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır.
Bebek embriyo aşamasına geldiğinde kromozom yapısı incelenir. Cinsiyet seçimi için kullanılabilen bu yöntemde anne ve baba adayları, bebeğin cinsiyetinin ne olması gerektiğini belirtirler. Belirlenen cinsiyet göre embriyolar belirlenerek, anne rahmine yerleştirilir.