Doğum Kontrol Hapı Doğurganlığı Etkiler Mi?
Doğum Kontrol Hapı Doğurganlığı Etkiler Mi?
Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan doğum kontrol haplarının ileride çocuk sahibi olma şansını azaltacağına dair bir düşünce mevcuttur. Halk arasında ortaya çıkan bu sorunsal doğum kontrol hapı kullanan kadınların çekinti ve endişe duymalarına sebep olmaktadır.
30 yaşın altındaki kadınlarda doğurganlık en yüksek seviyelerdeyken 35 yaş üstü kadınlarda görülen yumurta azlığı doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır. Buna ekstra olarak kullanılan doğum kontrol haplarının doğurganlığı azalttığı iddiası çoğu kadının çekimser davranmasına yol açıyor.
Yurt dışında 2000 kadının üzerinde yapılan araştırma verilerine göre, 7 yıl doğum kontrol hapı kullanan kadınların %21’si hapı bıraktıkları ay hamile kalırken, %79’u ise bıraktıkları yıl içinde hamile kalmışlardır.
Araştırma doğum kontrol haplarının doğurganlığı azaltmadığını ortaya koyarken, uzmanlar da aynı şekilde hamile kalmayı etkilemediğini belirtmektedir. Hamile kalmak isteyen kadınların hapı kullanmayı bırakması hamile kalmayı denemek için yeterlidir.
Doğum kontrol hapının bırakılmasından sonra ilk 3 ay düzensiz adet döngüsü görülebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda doğum kontrol hapını uzun yıllar kullanan kadınların, kısa süreli kullanan kadınlardan daha hızlı hamile kaldıkları da kanıtlanmıştır.
Doğum Kontrol Hapı Doğurganlığı Etkiler Mi? Planlanan bir hamilelik için atılması gereken ilk adım hapın kullanımının bırakılmasıdır. Hamileliğin gerçekleşmesi bazı faktörlere bağlıdır. Bu faktörler;
- Kadının yaşı
- Genel sağlık durumu
- Seks yapma sıklığı
- Üreme sağlığı
- Kilo
- Sigara, alkol kullanımı
- Stres
Troid fonksiyonlarındaki bozukluk ve hipofiz bezinden kaynaklanan hastalıklar hamile kalma sürecini etkileyen sağlık problemleridir. Nitekim fazla kilo ve obezite kişinin hamile kalma şansını azaltan faktörlerden birisidir. Hamile kalma şansının artması için sigara ve alkol kullanımından uzak durulması gerekirken, vitamin ve folik asit desteği yardımcı ögelerdir