Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı tedavi edilmediği sürece hem anne hayatını hemde bebeğin hayatını tehlikeye atabilmektedir. Kan uyuşmazlığının diğer adı RH uyuşmazlığıdır. İki tür kan uyuşmazlığı bulunur, RH ve ABO kan uyuşmazlığında en sık görülen tip RH uyuşmazlığıdır. Hamileliğin 6. haftasında alyuvarların ve kan hücrelerin oluşmaya başlamasıyla oluşan çıkıntılardır.
RH(-) negatif kan taşıyan annesin RH(+) pozitif kan taşıyan bebeğe hamile kalmasıyla kan uyuşmazlığı ortaya çıkmaktadır. Bebeğin anneden farklı bir RH sahip olması baba faktöründen aldığını göstermektedir. Hamileliğin başlangıcında eşlerin kan grubu mutlaka sorulur. Eğer çiftler arasında bir kan uyuşmazlığı var ise indirekt coombs testi yapılır. Test sonucu pozitif olarak çıktığında hamileliğin 28. haftasında Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Yapılan araştırmalara göre her 1000 doğumun 1’inde kan uyuşmazlığı görülmektedir. Vücudun antikor geliştirmesi zaman aldığı için genellikle ilk hamileliklerde bebek bundan etkilenmez. Doğum sonrasında RH-negatif annenin RH+pozitif bir bebeğe sahip olmasıyla annenin vücudu antikor oluşturmaya başlar.
Kan uyuşmazlığı olan anne ve bebeğin doğumdan ilk 60 saat içinde anti-D gama enjeksiyonu alması gerekir. Kan uyuşmazlığı bebekte aneminin görülmesine yol açabilir. Tedavi edilmediği sürece bebeğin yaşamı tehlike altında olabilir. Kan uyuşmazlığında önem alınmadığında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar;
- Zihinsel işlevde sorunlar
- Hareket, konuşma ve işitme ile ilgili sorunlar
- Anemi
- Kalp yetmezliği
- Nöbet
- Yeni doğan sarılığı
- Beyin hasarı