Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin doktor kontrolünde başvurdukları yardımcı üreme tekniği Tüp Bebek Tedavisi günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Uzun bir süredir hayatımızda yer alan Tüp bebek uygulaması son sistem gelişmiş teknolojiyle birlikte, sağlık sorunları yüzünden evlat sahibi olamayan çiftlerin hayallerini gerçekleştiriyor.
Tüp Bebek Tedavisi (IVF); kadından yumurta toplama işlemi ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayarak, oluşan embriyonun rahime yerleştirme uygulamasıdır. Dünyada bir ilk olarak Tüp Bebek Tedavisi 1978 yılında İngiltere’de uygulanarak başarılı sonuç alınmıştır. İlk kez gerçekleştirilen Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Louis Brown, normal ve sağlıklı bir bebek olarak hayata gelmiştir.
Zaman içinde bütün ülkelerde uygulamaya koyulan bu tedavi yöntemi ilk olarak tüpleri hasarlı olan kadınlarda uygulanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Tüp Bebek Tedavisi de ilerlemiş ve kayda değer sonuçlar alınmaya başlayarak tüm kısırlık belirtilerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllenerek oluşan embriyo, tekrardan rahime yerleştirildiğinde gebelik gerçeklemiş olur. Doğal yollarla oluşan gebelikle aynı şekilde seyreden hamilelik süreci 9 ay 10 gündür. Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebeklerde Anomali, genetik problemler, psikomatik ve motor gelişimleri gibi sağlık sorunları doğal gebelik oluşumunda olan oranlarla aynıdır.
Tüp Bebek Tedavisinde Amaç
Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen Tüp Bebek Tedavisinde amaç yumurtanın döllenmesini sağlamak ve doğal gebelik sürecinin yaratılması olarak özetlenebilir.
Tüp Bebek Tedavisi tüplerde tıkanma, enfeksiyon, nedeni açıklanamayan kısırlık, sperm kalitesinin düşüklüğü, ilerlemiş yaş ve kilo indeksi yüksek kişilerde oluşan sağlık problemleri nedeniyle uygulanan alternatif üreme tekniğidir.
Tüp Bebek Tedavisinin başarı oranı annenin yaşı ve embriyonun kaliteli gelişimine bağlıdır. Yaşın ilerlemesi ile kadınlarda yumurta üretimi azalmaya başlamaktadır, bu faktör tüp bebek tedavisinin başarısını da etkilemektedir. 30 yaş altı kadınlarda tüp bebek başarı oranı %55-60’ı bulurken, 30 yaş üstü kadınlarda bu oran %15-20 arasında seyretmektedir.