Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Bakılır?
Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Bakılır? Anne ve baba adayları bebeklerini kucaklarına aldıktan sonra onları nasıl büyüteceklerini, bakımlarını nasıl yapacaklarını merak ederler. Bu merak bazen çoğu zaman strese yol açabilmektedir.
Yeni doğan bebeğe bakım sürecinde her şeyden önce bebeğin bulunduğu odanın ısısını çok fazla yükseltmemek gerekmektedir. Bebek, anne karnından dolayı zaten sıcak bir ortama alışkındır. Bebek; solunumun başlamasıyla beraber dış dünyaya uyum sağlamaya başlamaktadır. Bu süreçte, söz konusu uyumu kolaylaştırmak adına oda sıcaklığının ılık seviyeye getirilmesi tavsiye edilmektedir. Bebekler, bu şekilde hazırlanmış bir ortamda kendilerini anne karnındaki gibi rahat hissederler. Ayrıca, dış dünyaya adaptasyon süreçleri hızlanmış olur. Bu bağlamda, bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığının 22-24 derece olması tavsiye edilmektedir.
Yeni Doğan Bebekte Anne Sütünün Önemi
Yeni doğan bebeklerin bu dönemde sürekli olarak emzirilmesi gerekmektedir. Çünkü, anne sütü, bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasında önemli bir işleve sahiptir. Yeni doğmuş bir bebek; dış dünyaya karşı oldukça savunmasızdır. Bu süreçte, bebeğin sürekli olarak emzirilmesi tavsiye edilmektedir. Buna ek olarak, emzirmenin anneleri de hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Anne sütünün herhangi bir alerjiye sebep olması söz konusu bile değildir.
Bebeğin boy ve kilosu başta olmak üzere baş çevresi ölçümlerinin her ay düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Yeni anne olan kişilerin bu dönemdeki en büyük sıkıntılarından birisi, bebeğin doyup doymadığı konusunda yaşamış oldukları tereddüt olarak bilinmektedir. Bir bebeğin günde 20-40 gram arasında anne sütü alması mümkündür. Bu miktarlardaki sütün yeterli geleceği bilinmektedir. Buna ek olarak, bebeğin günde 8-10 kez dışkılaması; bebeğin yeterli seviyede anne sütü aldığını gösteren bir durumdur.