Yeni Doğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Yeni Doğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?
İlk defa anne olan ve bebeklerini kollarına yeni alan kadınların en büyük kaygılarından biri bebeğini nasıl emzireceğidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi anne sütünü alabilmesiyle mümkündür. Annenin vücudu 9 ay 10 gün boyunca bebeği karnında besleyerek dış dünyaya hazırlarken, bir taraftan da süt üreterek bebeğin doğduktan sonraki besinini de karşılar.
Çoğu anne ilk bebeklerinde ‘çocuğumu nasıl emzirebilirim, ya emmezse?’ kaygılarıyla endişelenmektedir. Yeni doğan bebekleri doğru yöntemlerle emzirmek bebeğin gelişimi için en önemli husustur. Anne sütü yeni doğan bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak besinleri içerisinde barındırır. Emzirmek bebek için olduğu kadar anne için de faydalıdır. Doktorlar ilk altı ay boyunca bebeklere sadece anne sütü verilmesinin gerekliliği üzerinde durmaktadırlar.
Bebeği hastalıklardan koruyan, bağışıklık sistemini koruyan anne sütü bebeklerin kemiklerinin gelişmesinde ve dirençli bir vücuda sahip olmalarını sağlar. Sağlıklı büyüme ve gelişme için yeni dünyaya gelmiş bir bebeğe anneni sağlık durumu iyiyse ilk yarım saat yada 1 saat içinde ilk sütün verilmesi gerekmektedir.
Tıp dilinde kolostrum adı verilen ilk ağız sütü doğru emzirilme yöntemleriyle verilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendiren emzirmek eylemi, annenin kendisini rahat hissetmesiyle daha kolay hale gelir.
Yeni Doğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır? Her anne bebeğini nasıl rahat hissediyorsa, bebeğin süte en kolay ulaşabileceği bir pozisyonda gerçekleşmesi gerekir. Doğru pozisyon için bebeğin başı dirsek boşluğuna gelecek şekilde kolun iç yüzeyine yerleştirilmesidir. Daha öncede bahsettiğimiz gibi ilk beslenme bebek doğduktan, annenin sağlık durumu buna izin veriyorsa kısa bir süre içinde olmalıdır. Annenin sütü tamamıyla inmemiş dahi olsa göğüslerden gelen kolostrum bebeğin başışıklığını güçlendiren antikorları içerisinde barındırır.
Bebeğiniz için uygun pozisyonu alın
Bebeğin ağzı göğüs ucunu tam alacak şekilde açık olmalı ve ileri gitmelidir. Kolunuzun iç yüzeyine yatıracağınız bebeğiniz size olabildiğince yakın olmalı.
Bebeğinizi tek göğüsten 30 dakikadan fazla emzirmeyin
Bebeklerin emdiği ilk süt protein ve sudan zengindir, 15 dakika emdiğinde sondan gelen süt yağ yönünden zengindir. Doğru emzirseniz bile tek göğsünüzden bebeğinizi 30 dakikanın üstünde beslemeniz meme uclarınızın yaralanmasına neden olur.
Çene kısmı memeye temas etmeli
Bebeğinizin ağzı emme esnasında göğsünüzün kahverengi bölgesini tamamen içine gaziantep bayan escort alabilmesi doğru şekilde emmeyi gerçekleştirdiğini gösterir. Bu esnada bebeğin çenesi göğse yapışık olabilir.
Yeni doğan bebekler sık sık emzirilmelidir
Yeni doğan bebekler 2 saatte bir emzirilmelidir. Talep üzerine emzirmek göğüslerinizin uyarılmasını ve bolca süt üretmesini sağlar.
Sütünüz az geldiği için bebeği ek gıda vermeyin
Sütünüzün az geldiğini bebeğinizin aç kaldığını düşünerek ek gıdalar, mama, şekerli su gibi içecekleri bebeğinize vermeyin. Beben ne kadar çok emerse sütünüz de ona orantılı çoğalacaktır.
Bebeğinize emzik ve biberon vermeyi geciktirin
Emzik ve biberon gibi yapay memeler vermeyi en az 2 -3 hafta geciktirin. Yapay memeler farklı bir emme türü gerektirdiği için bebeğiniz şaşırabilir. İlk önce göğsünüzü emmeye alışması emzirmek açısından önemlidir