Yumurtlama Takvimini Hesaplama
Yumurtlama Takvimini Hesaplama yumurtlama dönemi hamile kalmak için en ideal zamandır, bu dönem kadınların olası gebe kalma ihtimallerinin en yüksek olduğu evredir. Hamilelik; kadınların gördüğü regl dönemleri arasında partneriyle cinsel ilişki yaşaması sonucunda gerçekleşir.
Düzenli bir şekilde regl olan kadınların ovulasyon dönemleri sürecinde cinsel ilişki yoluyla gebe kalma ihtimalleri yüksek oranlarda görülürken, düzensiz regl gören kadınlarda ovulasyon dönemi saptaması yapılması net olarak yapılamamaktadır.
Ovulasyon; kadınlarda menstürasyon anında yumurta salgılaması olarak tanımlanmaktadır. Döl yatağından çıkmış ve olgunlaşmış bir seviyeye gelen yumurtanın serbest kalmasına ovulasyon dönemi ismi verilmektedir. Gebe kalınma ihtimalinin en verimli olduğu süreç ovulasyon dönemi olduğu için bu dönemi hesaplamak hamile kalmak isteyen kadınların yararına olacaktır. Ovulasyon süreci adet döngüsü içerisinde yüksek bir hormon süresi ile tanımlanırken 3 ayrı aşamaya ayrılır.
- Periovulatuar veya foliküler: Yumurtanın ve etrafındaki hücre tabakasının mukozaya benzer şekilde genişlemeye başlaması ve rahimin kalınlaşmaya başlama aşamasıdır.
- Yumurtlama aşaması: Enzimlerin salgılanmaya başlamasıyla stigma oluşturur Ovum ve hücre ağı stigmayı kullanarak fallop tüpüne hareket eder. Doğurganlık dönemi olarak adlandırılan bu süreç 24 ile 48 saat arası sürmektedir.
- Postovülatör/ Luteal faz: LH salgılanarak döllenmemiş yumurta rahime yerleşir. Geriye kalan döllenmemiş yumurta hormon üretmeyi durdurarak 24 saat içinde çözünmeye başlar. Bu süreçte rahim astarı parçalanarak adet sırasında vücuttan çıkmaya başlar. Kadınlarda görülen adet/regl döngüsü genellikle 28 günde birdir. Yapılan araştırmalar sonucunda ortalama olarak kadınların %15’i 28 günde bir adet döngüsü yaşar iken %0,5’inin 21 günden daha kısa bir sürede adet gördükleri saptanmıştır. %1’lik bir dilimin ise 35 günden daha uzun bir sürede adet kanaması gördükleri bilinmektedir.
Oranlar üzerinden yapılan bir genellemeyle kadınların 18 günde bir adet/regl gördüklerini söyleyebiliriz, bunun haricinde 21-35 günde bir görülen adet döngüsü de normal olarak sayılır. Kadınların büyük çoğunluğu adet dönemlerinin 11 ve 21’inci günleri arasında yumurtladıkları saptanmıştır.
Dipnot olarak geçmeliyiz ki yumurtlama günü bünyeye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kadınlar çoğunluklu yumurtlama dönemlerini belirlemek için yumurtlama tahmin kitleri kullanmaktadır, bunun yanı sıra bazal vücut ısı ölçümü de yumurtlama günü hakkında doğru bilgiler verebilir.
Düzenli olarak adet/regl döngüsü yaşayan kadınlarda yumurtlama evresi, adet tarihinin 14 gün öncesine tekabül etmektedir. 28 günlük bir adet döngüsü yaşayan kadınlarda, adetinin 14.günü yumurtlama süreci yaşanmaktadır. 30 günlük bir adet döngüsü yaşayan kadınların ise adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 16. Günde yumurtlama yaşadıkları görülmektedir. Düzenli olarak 35 günde bir adet gören kadınların ise yumurtlama dönemi 21.güne denk gelmektedir.
Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda ovulasyon döneminin saptanması oldukça zordur. Yumurtlama düzensizlikleri de yaşanıyorsa yumurtlama döneminin tespiti ancak eczanelerden alacakları yumurtlama kitleriyle öğrenilebilir…